Lojistikte Gençlik Aşısı Beklentisi

featured

Lojistik sektörü temsilcileri, yük taşıtı sürücülüğünün gençler için cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, bu alanda STK, kamu ve üniversitelerin de kolektif bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çiziyor.

Son yıllarda küresel bir sorun haline gelen sürücü istihdamının artırılması çabaları sürüyor. Türk lojistik sektörü depolama ve taşımacılıkta büyümesini sürdürürken, özellikle sürücülerde yüksek olan yaş ortalamasının da düşürülmesi için çalışmalar devam ediyor. Lojistik sektörü temsilcileri, yük taşıtı sürücülüğünün gençler için cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, bu alanda STK, kamu ve üniversitelerin de kolektif bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çiziyor.

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Tırport’la 2022’ye Bakış Raporu’nda yer alan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nin (IRU) verilerine göre, 2021 itibarıyla Avrupa ülkeleri ve ABD dahil dünyada hissedilir oranda nitelikli kamyon sürücüsü ihtiyacının bulunduğu ve açık pozisyonların artmaya devam ettiği belirtiliyor. Raporda, sadece Almanya, İspanya, Fransa, Romanya, Polonya ve Danimarka’da geçen yıl sürücü ihtiyacının 83 bini geçtiği ve tüm Avrupa’da 600 binin üzerinde sürücü açığı olduğu değerlendiriliyor.

ÖNLİSANS PROGRAMI

Lojistik Derneği (LODER) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kayıhan Özdemir Turan, yük taşıtı sürücü açığına yönelik olarak Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve LODER işbirliği ile ‘yük taşıtı sürücülüğü önlisans programı’ oluşturduklarını ve Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) sunduklarını belirterek, YÖK’ten programın kabulüyle ilgili onay beklediklerini açıkladı. Türk sürücülerin Avrupa’da iş bulabilecek tecrübede ve yeterlilikte olduğunu dile getiren Turan, “Burada asıl sorun bugün değil de yarına yönelik… Gençlerin bu mesleği tercih etmemesi sebebiyle sürücülerin yaş ortalaması yükseliyor. Bu nedenle de gençlerin bu alana talebini artıracak bir yapıyla bizim hareket etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde kısa süre sonra yaşı yüksek olan sürücüler de yaş sınırına takılacak. Buradaki amacımız aslında bir başlangıç yapmak. Sürücü mesleğine bir sosyal statü kazandırmak ve bu mesleğin üniversite mezunu olarak yapılabileceğini ifade etmek. Aynı zamanda özellikle uluslararası karayolu taşımacılık sektöründe sürücü maaş ve prim ücretlerinin cazip seviyelerde olduğunu ön plana çıkararak gençlerin ilgisini çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Lojistikte Gençlik Aşısı Beklentisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.