Tahıl Koridoru: 985 Gemide 32 Milyon Ton Tahıl Taşındı

featured

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tahıl koridoru hakkında şunları söyledi: “Bugün itibarıyla dünya piyasasına yaklaşık 32 milyon ton gıda maddesi, 985 gemiyle taşındı.”

Bakan Yumaklı, Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’nin açılış etkinliğine katıldı. Orman Genel Müdürlüğü konferans salonunda yapılan programa konuşmacı olarak katılan Bakan Yumaklı, tarım ve ormanın hedeflenen noktaya gelmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

Yumaklı, TUCSAP projesinin önemine vurgu yaparak, “Son dönemde tarım alanında büyük değişiklikler yaşandı. Özellikle iklim değişiklikleri, etkilerini aşan boyutlara ulaştı. Bir yılda düşen yağış miktarı, 500 yılın ortalamasını aşarak ciddi zararlara yol açtı. Bu durumun zararları vurgulanmalıdır” dedi.

Bakan Yumaklı, AK Parti iktidarının tarıma güçlü bir ivme kazandırdığını ve ülkenin gıda ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti. Ayrıca ihracat miktarını 8 kat artırarak 2022 sonunda 30 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını belirtti. Yumaklı, üretimin ve üreticinin yüzyılı olarak nitelendirdikleri dönemde bu rakamları daha da artıracaklarını söyledi.

Yumaklı, gıda arzı ve güvenliğinin birçok konunun önüne geçtiğini ve nüfus artışıyla birlikte su ve gıda ihtiyacının daha da artacağını vurguladı.

985 Gemide 32 Milyon Ton Tahıl Taşındı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizini önlemek amacıyla oluşturulan tahıl koridoruna dikkat çeken Yumaklı, “Eğer tarım koridoru anlaşması olmasaydı, bu iki ülke arasındaki anlaşmazlığın dünya gıda arzına ne kadar etki edeceğini düşünmek önemli bir konu. Bugüne kadar 985 gemiyle yaklaşık 32 milyon ton gıda dünya piyasasına sunuldu. Bu sayede gıda piyasasındaki dalgalanma durdu, ancak sektörümüz hala kırılgan. Bu nedenle dikkatimizi ve çalışmalarımızı buna yönlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Tüketicinin Ulaşılabilir Gıdaya Makul Fiyatlarla Erişmesini Sağlayacağız”

Gelecek 5 yıl içinde başarılı bir tarım ve orman sektörü oluşturmak için etkili politikalar ürettiklerini ve üreteceklerini belirten Yumaklı, “Amacımız girdi maliyetlerini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmeyi sağlamak, yönetimi sadeleştirmek, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak ve tüketicinin gıdaya makul fiyatlarla erişmesini sağlamaktır” dedi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları ve davetlilerin de katıldığı programa düzenlendi.

TUCSAP Projesi 341 Milyon 270 Bin Dolar Bütçeye Sahip

Türkiye’nin tarımsal üretim planlaması, tarım arazilerinin korunması ve çevrenin korunması için karbon ayak izinin küçültülmesini hedefleyen TUCSAP projesi ile ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor. Bugün başlatılan ve 341 milyon 270 bin dolarlık bir bütçeye sahip olan proje, Türkiye’nin toprak ve doğal arazi kaynaklarıyla ilgili bilgi eksikliklerini gidermeye odaklanacak. Hayvan hastalıklarının erken teşhisi, etkili izleme ve kontrolü için bakanlık birimlerinin kapasitesi güçlendirilecek. Türk tarımında iklim akıllı teknolojilerin kullanımı teşvik edilecek ve örnek uygulamalar desteklenecek. Proje yönetimi, koordinasyonu ve halkla ilişkiler, tanıtım ve iletişim çalışmaları da projenin bir parçası olacak.

Projelerin hayata geçirilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı dijital bir model kuracak ve tarım sektörü verileri tek bir platformda toplanacak. 14 milyon hektarlık tarım arazisi bilgisi toplanarak daha sağlıklı ve etkili üretim planlaması yapılacak. Ayrıca 42 bin 500 çiftçiye iklim akıllı tarım teknolojileri eğitimi verilecek. Projenin sonunda, çiftçi, hizmet sağlayıcılar ve veterinerler de dahil olmak üzere toplamda 80 bin kişinin hizmetlerden faydalanması hedeflenmektedir.

Tahıl Koridoru: 985 Gemide 32 Milyon Ton Tahıl Taşındı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.