Deniz Taşımacılığı Sektörü, 2024 Yılı İtibarıyla Toparlanacak

featured

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şükriye Vardar, yüksek enflasyon, zayıf tüketici talebi ve düşük büyüme beklentisinin etkisiyle deniz taşımacılığı sektörünün 2024’ten itibaren toparlanacağını belirtti.

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği’nin ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı olan Şükriye Vardar, dünya genelinde deniz taşımacılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vardar, dünya mal ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ının denizyoluyla gerçekleştiğini ve deniz taşımacılığı sektörünün küresel ekonomideki öneminin her geçen yıl arttığına dikkat çekti.

Pandemi döneminde tedarik zincirlerindeki bozulmanın etkisiyle 2020 yılında yüzde 3.8 küçülen deniz taşımacılığının, ertelenmiş tüketici talebinde rekor seviyede artış yaşanan 2021 yılında yüzde 3.2 büyüme gösterdiğini vurgulayan Vardar, “Dünya kargo ticareti 11 milyar tonun üzerine çıktı. Ancak 2022 yılında yüksek enflasyonun neden olduğu zayıf tüketici talebi ve perakende stokların azalmaması sebebiyle deniz taşımacılığı yüzde 2’nin altında büyüdü. 2023 yılı için de düşük büyüme beklentisi bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Gelişmiş ekonomilerde resesyon beklentisi, küresel imalat sektörünün belkemiği olan Çin’in beklentilerin altında büyümesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş gibi faktörlerin deniz taşımacılığı sektöründe 2023 yılı için düşük büyüme beklentisine yol açtığını belirten Vardar, denizcilik piyasalarının 2024 yılından itibaren yeniden toparlanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Türkiye’nin cazibe merkezi

Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü konumunda olan Türkiye’nin deniz taşımacılığında önemli bir kavşak noktası olduğuna dikkat çeken Vardar, “Avrupa’nın önemli bir üretim üssü olan Türkiye, 600 milyar doları aşan dış ticaret hacmiyle stratejik bir lojistik merkezdir. Türkiye’de yaklaşık 180 liman bulunmakta ve her yıl 12 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçlenmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, Ocak-Mayıs 2023 döneminde Türkiye’nin limanlarında 4 milyon 993 bin TEU konteyner işlem gördü. İzmir Aliağa Limanları’nda 649 bin 860 TEU, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda ise 125 bin 159 TEU konteyner elleçlendi. İlk 5 ayda İzmir Limanları’na 3 bin 968 gemi yanaştı ve toplamda 37 milyon ton yük işlendi.

Kruvaziyer turizmi ise 279 gemiyle 299 binden fazla yolcuya ulaştı. İzmir Limanı’na 6, Dikili’ye 9 ve Çeşme’ye 20 gemi yanaştı. Kruvaziyer turizminde en fazla gemiyle birinci sırada Kuşadası Egeport Limanı yer aldı. 2023 yılında 1.000 gemi ve 1.5 milyon yolcu bekleniyor. Türk bayraklı ve Türk sahipli gemi filosu da büyümeye devam ediyor.

Modern ekipmanlara sahip limanlarımız ve rekabetçi lojistik sektörümüz, Türk imalat sektörünü güçlendirirken uluslararası yatırımcılar için de Türkiye’yi cazibe merkezi haline getiriyor.” şeklinde konuşan Vardar, Çin’in kapanmasıyla birlikte Türkiye’nin Avrupa için güçlü bir tedarikçi olduğunu belirtti ve “Ülkemiz, bu avantajını kalıcı hale getirmelidir. Ticaret savaşları ve pandemiyle birlikte değişen üretim ve tüketim bölgelerini değerlendirmeliyiz. Bu noktada Ege Bölgesi ve İzmir, Türkiye’de öne çıkabilir. Aliağa limanlarının koordineli çalışması, İzmir Limanı’nın yatırım ihtiyacının karşılanması, Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi ve Kemalpaşa Lojistik Merkezi Projesi gibi projelerin tamamlanması, İzmir’i yatırımcılar için çekim merkezi haline getirecektir.” dedi.

“İzmir’de denizcilik sektöründe 48 alt sektör bulunuyor”

İzmir’de denizcilik sektöründe faaliyet gösteren 48 alt sektör olduğunu vurgulayan Vardar, “Limanına sahip olduğu için dünyada varlığını sürdüren çok az şehir bulunuyor. İzmir bunlardan biridir. Aliağa bölgesinde bulunan sıvı ve dökme yük limanlarıyla üç adet konteyner limanı, İzmir’in doğal bir liman ve deniz şehri kimliğini güçlendirmektedir. Bu nedenle bölgemiz, Türk denizcilik sektörünün en önemli kümelenmelerinden birine sahiptir. İzmir’in ihracat açısından önemli bir merkez olduğunu düşünüyorum çünkü dış ticaret ürünlerinin çoğunlukla denizyoluyla taşındığı ve bölge limanlarında işlem gördüğü bir gerçektir. Özellikle İzmir Alsancak Limanı, konteyner taşımacılığında önemli bir ana liman olmaya devam edecektir. Ayrıca İzmir Limanı, kruvaziyer turizminde de son derece önemli bir konuma sahiptir. İzmir Körfezi’nde yıllardır özlediğimiz “yüzen otelleri” görmek çok mutluluk vericidir.” şeklinde konuştu.

Deniz Taşımacılığı Sektörü, 2024 Yılı İtibarıyla Toparlanacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.