İhracatçıların Yüzde 40’ı Ödeme Alamama Endişesi Taşıyor: Allianz Trade Raporu

featured

Allianz Trade, ticari alacak sigortası alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak, Küresel Anket Raporu’nun ikinci versiyonunu yayınladı. İhracatçı şirketlerle yapılan ankete göre, ödeme alamama riskinde artış bekleyenlerin oranı, önceki ankete göre yüzde 40 oranında arttı.

Allianz Trade, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, İngiltere ve ABD’den yaklaşık 3 bin ihracatçı şirketle gerçekleştirdiği ankete dayanarak, şirketlerin 2023 ihracat beklentilerinin nispeten iyimser olduğunu, ancak ekonomik belirsizlik endişelerinin devam ettiğini göstermektedir. Ankete göre, ödeme alamama riskinde artış bekleyen katılımcıların oranı, önceki ankete kıyasla 11 puanlık bir artışla ortalamada yüzde 40’a yükseldi.

Ciro artışı bekleyenlerin oranında azalma

Ankette ticaret, tedarik zinciri aksaklıkları ve Çevresel Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ÇSY) stratejileriyle ilgili sorular da yer aldı. Buna göre, ciro artışı bekleyen şirketlerin oranında geçen yıla göre azalma görülmektedir. 2022 yılında katılımcı şirketlerin yüzde 80’i ihracat yoluyla elde edilen cironun bir önceki yıla göre artmasını beklerken, bu yıl bu oran yüzde 70’e düşmüştür. Bu düşüş, küresel ticaret ortamının 2023’te daha az güven verdiğinin bir yansıması olarak yorumlanmaktadır. Küresel ticaretin 2022’de yüzde 3.8 büyümesine rağmen, bu oranın 2023’te yalnızca yüzde 0.7 olduğu görülmektedir. Ankete katılan şirketlerin, yeni pazarlara olan ilgilerinin azaldığı ve önceliğin mevcut pazarların konsolidasyonunda olduğu belirtilmektedir. Allianz Trade Küresel Anket’e göre katılımcıların yüzde 63’ü mevcut bulundukları ülkelerde yatırımlarını artırmayı tercih etmektedir.

Yalnızca yüzde 47’si yeni ülkelere yatırım planlıyor

Rapor, katılımcıların yalnızca yüzde 47’sinin yeni ülkelere yatırım yapmayı planladığını göstermektedir. Ayrıca, ihracat stratejileri açısından, şirketlerin yüzde 55’ten fazlasının mevcut bulundukları ülkelerde pazar payını artırmayı planladığı ve yaklaşık yüzde 52’sinin pazarlarını çeşitlendirmeyi ve yeni ülkelere odaklanmayı düşündüğü belirtilmektedir.

İhracat finansmanında nakit hala öncelikli

Ankete göre, şirketlerin ihracat geliştirme planlarını nakit, banka kredileri ve ödeme koşullarına dayalı olarak finanse edecekleri ifade edilmektedir. Ancak, nakit tamponlarının azaldığı ve kredilerin sıkılaştığı bir ortamda, alternatifler arasında çok fazla fark kalmadığı da vurgulanmaktadır. Allianz Ticaret CEO’su Aylin Somersan Coqui, “Merkez bankalarının faizleri artırmasıyla birlikte şirketler, daha düşük talep, kârlılıkta ek baskı ve sıkılaşan kredilerin bir kombinasyonuyla karşı karşıya. 2023’te daha uzun ödeme vadelerine ve daha yüksek ödeme alamama riskine karşı hazırlık yapmaktadırlar. Bu durum, küresel iflas tahminlerimizle uyumlu olarak, 2022’deki yüzde 2’lik artıştan sonra 2023’te yüzde 21 artış beklediğimiz küresel iflaslara işaret etmektedir” dedi.

İhracatçıların Yüzde 40’ı Ödeme Alamama Endişesi Taşıyor: Allianz Trade Raporu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.